9 порад покупцю ігрового ноутбука

Колись однієї фрази «ігровий ноутбук» вистачало, щоб розсмішити ігромана. Ну, як, скажіть, виробник вмістить стільки потужності в такі невеликі габарити пристрою? Однак, технічний прогрес не оминув цей сектор виробництва і розвиток йде семимильними кроками і зараз ми маємо велиций вибір таких ноутбуків. І це створює проблему для тих, хто вибирає між ігровим настільним комп’ютером та ігровим ноутбуком. У цій статті представлено дев’ять порад для покупців ігрового ноутбука, які допоможуть зробити правильний вибір.
Придбати ігровий ноутбук – це не просто питання вибору серед відомих брендів. Це ще й маса деталей та факторів, які варто врахувати. Не робіть помилок, купуючи ігровий ноутбук тільки для того, щоб грати в недорогі ігри, які підтримуються вбудованими відеокартами. Також уникайте покупки лептопа із сенсорним екраном. Незважаючи на те, що сенсорний екран – це практичне рішення для повсякденної роботи, він дорогий і швидко розряджатиме батарею ноутбука.

Монітор

Розмір монітора нового ігрового ноутбука – це той параметр, про який не можна забувати. Невеликі лептопи приваблюють своєю портативністю, проте часто їм не вистачає висококласних компонентів, необхідних для ігромана. Ноутбуки з діагоналлю дисплея 17-18 дюймів, як правило, з більшою потужністю, оскільки в їхньому корпусі достатньо місця для «провітрювання» компонентів, які сильно гріються. Якщо потрібен ігровий ноутбук, який можна носити за собою, радимо звернути увагу на моделі з діагоналлю дисплея до 15 дюймів. Такі моделі як правило легші та мобільніші. Ніколи не варто йти на компроміс у питаннях якості та роздільної здатності екрану, тому що марно купувати ноутбук, що має чудову конфігурацію, але жахливий HD-дисплей. Для конфігурації високого класу найкраще підходить світлодіодний або OLED-екран з роздільною здатністю 1080, 1440 або 4K. Такі параметри роздільної здатності екрану дозволять отримувати не тільки вражаюче чітке відображення деталей у процесі ігор, але також принесуть максимальне задоволення від процесу гри. Втім, для популярних ігор достатньо і роздільної здатності Full HD або 2K. Переконайтеся, що час відгуку екрана є максимально низьким (бажано – 1 мс), а частота оновлення – висока, оскільки такі параметри забезпечать максимальну плавність зображення.

Трекпад

Навіть якщо для ігор використовується ігрова миша, ніколи не варто погоджуватись на звичайний, стандартний трекпад. Ці сенсорні інтерфейси дають можливість керувати ноутбуком та взаємодіяти з ним, використовуючи виключно дотик пальців. Більшість ігрових лептопів не комплектуються мишами, тому дуже важливо розуміти, наскільки добре працює трекпад. Також зверніть увагу на трекпад, який дозволяє робити прокручування двома пальцями, проводити масштабування та інші маніпуляції.

Клавіатура

Купуючи ігровий ноутбук, важливо звернути увагу на тип клавіатури, якою він комплектується. Найчастіше ігрові лептопи високого класу комплектуються механічними клавіатурами, що дозволяє робити точні та чіткі переміщення персонажів. Однак якщо знайти модель з механічною клавіатурою не вдається, тоді радимо вибирати моделі з малим міліметровим ходом клавіш і високою силою натискання. Якісна ігрова клавіатура передбачає наявність високого зусилля при натисканні, а також має бути більш тактильною, а не м’якою під час гри. В ідеалі кнопки повинні бути досить пружними при натисканні, але не створювати дискомфорту. Клавіатура також повинна даати можливість індивідуального налаштування підсвічування та захист від відблисків.

Аудіо

Ноутбуки мають репутацію пристроїв із низькою якістю передачі звуку, проте у випадку з ігровими лептопами це не завжди так. Найбільш якісні динаміки, що встановлюються в геймерські пристрої, забезпечують дуже пристойне звучання, проте додатково можна придбати програмне забезпечення для обробки аудіо, яке дає об’ємний звук як у навушники, так і в динаміки.

Час автономної роботи

Коли тривала і захоплююча гра на ноутбуці відбувається далеко від розетки, тривалість роботи від батареї має дуже велике значення. Втім, тут слід сказати, що батареї більшого розміру мають більшу тепловіддачу і збільшують масу пристрою. Рішенням стане покупка блоку акумуляторів, який продовжить ігровий час.

9 порад покупцю ігрового ноутбука

Центральний процесор

Центральний процесор – це мозок ноутбука. Чотириядерні процесори оптимізовані під ігри. Важливим параметром є частота процесора, оскільки вона визначає швидкість роботи. Рекомендуємо шукати геймерські ноутбуки, оснащені процесорами компаній Intel та AMD.

ОЗУ

Більшості ігор класу ААА необхідний великий обсяг оперативної пам’яті тільки для запуску. Якщо оперативної пам’яті недостатньо – гра або не запуститься зовсім, або сильно гальмуватиме. А то і взагалі перерветься на найцікавішому моменті. Для повсякденної роботи достатньо 8 Гб ОЗУ, проте для ігрового ноутбука рекомендується як мінімум 16 Гб або – якщо дозволяє бюджет – 32 Гб. Тому варто вибирати геймерський ноутбук із моделей з 16 Гб оперативної пам’яті та вище. Втім, майте на увазі те, що інколи можна додати пам’ять у майбутньому, тому, можливо, і не варто гнатися за максимально можливим обсягом оперативної пам’яті в момент придбання пристрою.

Сховище даних

Якщо говорити про сховище даних, то в більшості ігрових лептопів встановлений HDD-диск об’ємом 1 Тб. Втім, бажано вибирати моделі, де стоїть не HDD, а SSD. Навіть якщо модуль зберігання даних можна оновити при модернізації, твердотільний накопичувач забезпечить будь-якому ноутбуку кращу продуктивність, ніж жорсткий диск.

Бренд

Останній, але не менш важливий фактор при виборі ігрового ноутбука — це сила бренду. Ми рекомендуємо не зациклюватись на брендах. Набагато важливіше шукати ноутбук, який відповідає необхідним технічним характеристикам, а не прив’язуватись до розкрученої торгової марки. Однак, як і раніше, безпечно вибирати такі бренди, як:

  • Samsung
  • Dell
  • Lenovo
  • Asus
  • MSI
  • Razer
  • Acer
  • HP

Вище перелічені бренди давно є на ринку і вважаються надійними виробниками.

Светлана, www.poznaysebia.com