Чому нас вчать культові серіали

Яка ж це насолода — після важкого робочого дня вмоститися у ліжку і відпочивати, переглядаючи улюблений серіал. «Друзі», «Гра престолів», «Секс і місто», «Теорія великого вибуху», «Шерлок» — усі ці та інші серіали знає кожен третій мало не напам’ять і навряд чи їх популярність полягає лише у вдалому сценарії та першокласній грі акторів. Час іде, але їх культовість не згасає. У чому ж секрет?

«Друзі»

Легкий, смішний, а головне – реалістичний серіал. Він – улюбленець мільйонів. Його можна передивлятись безліч разів, однак він все одно захоплює знову і знову з кожним новим переглядом.

Як не дивно, але «Друзі» дійсно показали масовій аудиторії, наскільки важливою є дружба. Серіал вперше продемонстрував суспільству важливі соціальні зміни, адже раніше ключовим елементом американської спільноти була сім’я.

Хоч серіал і критикують у тому плані, що у сюжеті багато оптимізму, однак фанатам «Друзів» відомо, що там вистачає проблематичних і суспільно-важливих тем, які розглядаються у м’якшій формі.

Крім того, своїми посиденьками у Central Perk «Друзі» навчили, а точніше ввели для нас моду ходити разом в кафе і обговорювати все на світі.

Культові вербальні та невербальні фрази, які вже тривалий час перебувають у нашому лексиконі, – теж справа улюбленого серіалу.

Ви тільки зверніть увагу на стиль! У 90-ті герої серіалу були еталонами моди для шанувальників. Здавалося б, ніщо не вічне. Ще б пак! Мода – циклічна і вона повертається, а тому сьогодні образи Рейчел, Моніки, Фібі, Роса, Чендлера та Джої знову актуальні.

Попри всі інші свої переваги, серіал «Друзі» вчить нас бути справжніми, не боятися показувати свої щирі почуття і, найголовніше, — цінувати дружбу.

«Секс і місто»

Дуже дівчачий серіал про стосунки між чоловіками та жінками. Та попри це він також висвітлює важливість дружби. У цьому випадку, між чотирма самотніми жінками, які регулярно зустрічаються разом і обговорюють чоловіків.

Цей серіал доводить, що міцна дружба між жінками все ж таки існує. А ще тут простежується безмежна любов героїнь до міста – Нью-Йорку. Культова стрічка вчить нас, що варто дослухатися до себе, до своїх бажань, цінувати те, що маєш, але й не забувати, що може бути й краще.

Крім того, головні героїні доводять, що кохання не має віку.

«Гра престолів»

Часто «Гру престолів» критикують через сцени насилля, однак все ж серіал не втрачає своєї популярності як серед молоді, так і дорослого покоління.

В серіалі часто трапляються речі, які важко сприйняти, і з якими неможливо змиритися – батьківське вбивство, груповий секс, зради. Та що вже там, чого тільки вартий інцестуальний статевий акт біля гробу дитини, коли Джейме та Серсея Ланнестери таким чином попрощались зі своїм сином Джофрі.

Справжнім шанувальникам серіалу довелося пережити чимало страшних речей. Однак саме це навчає нас терпимості та емоційної витривалості.

Люди не поділяються на хороших та поганих. Усі ми люди й усі ми різні, і нам властиво помилятися. Не існує у світі ідеалу, адже і сам світ — не ідеальний. Тому й у серіалі чітко простежувалась така поведінка героїв, ніби на одному плечі сидить демон, а на іншому – ангел. Адже наша поведінка часто залежить від ситуації.

Дипломатичність – є чи не найголовнішою рисою, яку ми переймаємо від серіалу.

Тут йдеться про лицемірство, відсутність довіри до кого б то не було, вміння домовлятися, думати на сто кроків вперед, йти на жертви, якщо того вимагає мета, але завжди мати шлях до відступу.

Жарти з «Гри престолів» теж займають не останню позицію. Як кажуть, у будь-якій незрозумілій ситуації – жартуй. І якщо жарт не може врятувати життя, то хоч настрій покращить.

Серіал також доводить, що не варто зупинятися на півшляху. І тут мається на увазі, ніколи не відступати від своєї мети. Візьмемо до прикладу молодшу дочку Старка, яка попри все на світі мріяла оволодіти мечем, і завдяки старанням, їй це вдалося.

«Теорія великого вибуху»

Про успішність цього серіалу говорять ще з першого сезону. Пригоди ботанів та красуні-офіціантки захопили серця і розум жителів близько 70 країн світу.

Гумор, дружба, кохання – типові характеристики серіалів, однак усі вони у «Теорії великого вибуху» дуже своєрідні. Серіал доводить, що протилежності все-таки притягуються, як-от Пенні та Леонард.

Крім того, серіал демонструє, що кожен з нас може знайти свою половинку, таку ж дивну і таку ж космічну, як це сталося у найбільш не приземленого героя – Шелдона Купера.

Де, як не в “теорії”, ви почуєте яскраві різнопланові жарти, які під силу як вченим-ботанікам, так і красивим блондинкам, і дорослим, і малим, і занудам, і тим, хто обожнює комікси, і навіть тим, хто спить із підручником з фізики.

Цей серіал точно покращить настрій у будь-якій ситуації.

Проте він здатен навчити і більш серйозних речей. Серіал доводить, ким би ми не були, чим би ми не займались – маємо пам’ятати, що ми не одні. Десь там, нехай і на іншому кінці світу, є люди, які нас зрозуміють, підтримають і по-справжньому покохають.

«Шерлок»

Легендарного «Шерлока» перезнімали вже сотні разів, але з кожним із них глядачі не втрачають інтерес до плоду уяви Артура Конана Дойла. Уроки з раціонального мислення, яких нас вчить Шерлок, й досі не втрачають актуальності.

Перше, чому вчить нас «Шерлок», це – увага до деталей. Саме за таку рису глядачі й полюбили Холмса. Адже він показав, що за рахунок дрібних деталей можна створити ретельний портрет людини, яка зустрічається нам на шляху. Особливо на це впливають дрібниці, які виглядають несуттєвими.

Крім того, серіал доводить, що помилятися не соромно і варто навчитися визнавати свої помилки. Усвідомлення власних обмежень є головним способом подолати «прокляття знання», яке вражає стількох талановитих і розумних людей.

Шерлок сьогодні чудово нагадує про силу логічного мислення. Навіть найбільш передові технології ніколи не зможуть замінити силу простого спостереження і дедуктивного методу.

Светлана, www.poznaysebia.com