НУШ: облаштування класу

2018 рік можна вважати в Україні історичним. З 1 вересня українці зможуть оцінити принципи унікальної системи навчання дітей — «Нова українська школа», затвердженої Законом України «Про освіту» No2145-VIII.

Для нашої країни це кардинальні зміни. Тепер в школах почнуть не тільки вчиться, але і вчити по-новому. Процес отримання знань буде перетворений в освітнє середовище, центром якої стане вільний розвиток творчої особистості дитини. Зміниться все! Погляд на дисципліну, навчальні матеріали, взаємодія дитини і викладача, і навіть шкільні меблі.

Як облаштувати клас Нової української школи?

Введення реформи є новиною не тільки для батьків, дітей і вчителів, а й для керівників навчальних закладів. На їхні плечі лягає відповідальність першопрохідців. Як правильно зонувати і облаштувати клас? Як налаштувати процес навчання? На цей рахунок є Методичні рекомендації, затверджені міністерством освіти і науки України No 283 від 23.03.2018 р, а також доповідь профільного міністра Лілії Гриневич «Передумови впровадження Нової української школи та Реформування професійно-технічної освіти».

Так як же має виглядати клас майбутнього? У ньому буде передбачено 7 зон, одна з яких буде виділена під відпочинок дітей. І центральне місце у цьому просторі буде віддано безкаркасним меблям і м’яким покриттям підлоги. Законом передбачається, що цей куточок необхідно облаштувати килимом для сидіння та ігор, стільцями, кріслами-пуфами або подушками з м’яким покриттям. У цьому місці дитина повинна відпочивати від занять, при необхідності усамітнюватися. Також тут у вільній формі будуть проводитися розвиваючі заняття.

Також у класі мають бути відкриты шафи, в яких зберігатимуться методичні матеріали, книги та предмети, що використовуються на заняттях. Матеріали повинні бути розташовані таким чином, аби школярам було легко їх діставати.

Усі матеріали мають бути у вільному доступі, бо серед школярів початкової школи дуже багато кінестетиків, які пізнють усе через дотик.

Мультіборди дорогі, тим паче, що до них у комплекті треба мати комп’ютер і проектор. Проте, якщо батьки не проти її прибдати, то це дуже якісна та корисна річ.

Додатково до звичайної дошки із крейдою, можно купити маркерні, або ж можно купити спеціальну плівку на стіну, на якій можно писати та малювати. Вони дуже зручні у використанні, не надто дорогі та не псують стіну. На один навчальний рік для класу такої плівки вистачить.

Можно прибдати фліпчарти, на яких можна магнітами закріплювати матеріали для конкретного уроку. Також стануть у нагоді шкільні стенди stendzp, розроблені спеціально для НУШ. Таких стендів більше 20, тож буде з чого обрати. Стенди яскраві, цікаві, інформативні, спонукають до навчання.

Светлана, www.poznaysebia.com