Робота в Польщі: плюси і мінуси

Задовго до повномоштабної війни Росії проти України, багато наших громадян віїжджало до сусідньої Польщі у пошуках роботи. Економічна нестабільність, високі ціни та маленькі зарплати змушували українців замислюватись про додаткові заробітки за кордоном.

Чому багато хто шукає роботу в Польщі?

По-перше, це близьке територіальне розташування, тому протсіше поїхати до Польші, ніж, скажімо, до Великобританії.

По-друге, спрощена система працевлаштування. Якщо у вас є біометричний паспорт, ви маєте право працювати у Польщі протягом 90 днів, після чого повинні повернутися на батьківщину на 90 днів, і лише потім знову їхати на заробітки. Якщо ж оформити робочу візу, ви зможете легально перебувати у Польщі 180 днів і + 90 днів за біометричним паспортом, тобто майже 9 місяців.

По-третє, у Польщі завжди є робота для українських трудових мігрантів. На сайті https://layboard.com/ua/vakansii/rabota-v-polshe можна подивитися свіжі вакансії. Користуються попитом спеціалісти із базовими навичками та знанням польської мови. До речі, українцям легко вдається вивчити польську мову та як ефективно її використовути як у професійній сфері, так і побутовій.

Проте робота в Польщі для українців має і свої недоліки:

  • Розлука із сім’єю (33,8%).
  • Довгий робочий день (31,8%).
  • Важка праця (27,5%).
  • Недружнє ставлення до українців з боку поляків (13,5%).
  • Несвоєчасне отримання заробітної плати та ризик депортації при не офіційному працевлаштуванні.

Недивлячись на це, кожен десятий українець думає про те, щоб залишитися в Польщі назавжди.

Більшість українських трудових мігрантів працюють у Польщі у будівельній галузі, але багато хто також зайнятий у готельному бізнесі, промисловості, торгівлі та туризмі. Робота в Польщі для українок — хороша можливість заробити непогані гроші для себе та своєї родини, а також розширити кругозір та завести нові знайомства. Список вакансій досить значний і є з чого вибрати

Незважаючи на тих людей, які приїжджають до Польщі виключно з метою отримання додаткового доходу, багато молодих українців їдуть чи хочуть поїхати вчитися до Польщі. Українська молодь не задоволена рівнем та якістю життя у своїй країні та перспективами після закінчення навчання. Тим часом, навчання у Польщі гарантує здобуття диплома «європейського рівня» та можливість отримання стипендії. Крім того, більшість молодих іммігрантів з України можуть працювати у вільний час та спокійно навчатися у Польщі. Звісно, такі можливості стимулюють українську молодь переїхати до свого західного сусіда.

Светлана, www.poznaysebia.com